Wiep Stienstra past goed op 25.000 baby’s

25.000 geboortekaartjesToen haar beide oudste zoons geboren waren, werd bij Wiep Stienstra-Zietsma van Verzetstraat in Leeuwarden ook het idee voor een verzameling geboren: geboortekaartjes. Dat is nu ruim dertig jaar geleden en sindsdien is de collectie voorspoedig gegroeid. Het juiste aantal weet de eigenaresse niet, alleen dat er een paar jaar geleden al 22.000 waren. Het zullen er nu wel zo’n 25.000 zijn, taxeert ze.

 

Door Chris Kruisinga

Het sparen werd gestimuleerd door echtgenoot Oebele, die toen al een formidabele collectie sigarenbandjes had en tevens bestuurslid was van de vereniging De Verzamelaar. Volgend jaar viert hij zijn 25-jarig jubileum als voorzitter daarvan. Maar dit terzijde.

Geboortekaartjes kun je op verschillende thema’s bijeenbrengen. Bij voorbeeld op de eigen voor- of achternaam, op het gebied van tweelingen, maar ook op vormgeving van het drukwerk. Dat laatste doet Wiep Stienstra. Dat heeft ertoe geleid dat ze inmiddels albums heeft met wiegjes, ooievaars, in het druksel verwerkte motieven en – bepaald niet de onaardigste – kaartjes en kaarten waarop de boreling is afgebeeld, soms voorzien van (pogingen tot) originele teksten. Het vorenstaande is trouwens maar een kleine greep uit de motieven.

Het grootste geboortekaartje is dat van Dimphy die in 1967 in Kerkrade geboren is. Op de kaart staat de baby vlak na de geboorte in volle glorie maar wel twee keer zo groot als ze toen in werkelijkheid was. Uitbundig, maar dit zijn de kaarten uit het zuiden van Nederland toch al meer dan die uit noordelijker streken. Laten we het zo zeggen dat in het zuiden de engeltjes nog welig tieren.

Het verzamelen van geboortekaartjes is een vrouwenhobby, stelt Wiep Stienstra. Je kunt ermee doorgaan tot je betovergrootmoeder bent, want in dit land en daarbuiten wordt nog altijd met blijdschap kennisgegeven van de geboorte van een jonge zoon of jonge dochter, of van een ‘nieuw schaap’ zoals de ontwerper van een van de originelere kaarten zijn herdershond laat verzuchten. Intussen wordt in de Leeuwarder Verzetstraat goed gepast op de 25.000 baby’s.

25.000 geboortekaartjes

Dit artikel stond in de Leeuwarder Courant van 21 december 1994. Foto LC/Siep van Lingen.