Vete tussen Stienstra en aartsbisschop uniek

Een unicum. Zo betitelt kerk- en cultuurhistoricus Peter Nissen de vete tussen aartsbisschop Wim Eijk en Nelly Stienstra. “De heftigheid van de Eijks reactie, waarbij een vrijwilliger per brief krijgt te horen dat ze haar werk niet meer mag doen, is een unicum binnen de Rooms-Katholieke Kerk.”

‘Despotische leiding’, ‘stalinistische praktijken’ en ‘titanenstrijd’. Het is harde taal die aartsbisschop Eijk de afgelopen week in verschillende kranten om de oren krijgt. Zijn vete met Stienstra zaait grote verdeeldheid onder katholieken.

Stienstra diende zondag een bezwaarschrift in tegen de aartsbisschop omdat zij “van de ene op de andere dag” moest stoppen met haar werk als vrijwilliger binnen de kathedrale Salvatorparochie in Utrecht. Ze woont en werkt sinds 1988 in de parochie en is naast lector ook voorzitter van de behoudende club Contact Rooms Katholieken.

Stienstra zou afbreuk hebben gedaan aan de integriteit van de aartsbisschop, nadat ze in dagblad Trouw kritiek had geuit op de sluiting van het Ariënskonvikt in Utrecht. Het aartsbisdom sluit de priesteropleiding in Utrecht onder meer uit geldtekort. Maar volgens Stienstra mist die sluiting ‘elke feitelijke grondslag’. Stienstra is niet de enige die dat zegt. “De aartsbisschop praat alleen over geld, om te vermijden dat het over inhoud gaat”, zei de oud-econoom van het aartsbisdom Jacques Klok in Trouw.

“Bijzonder dat er twee conservatieven binnen de katholieke kerk op elkaar botsen. Ideologisch gezien zijn de aartsbisschop en Stienstra geestverwanten”, zegt Nissen. Een titanenstrijd, noemt hij de vete.

De kerkhistoricus, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, denkt echter niet dat Stienstra veel zal bereiken met haar bezwaarschrift, ondanks haar voorzitterschap van de Contact Rooms Katholieken. Door dat voorzitterschap heeft ze goede contacten in Rome en is ze een boegbeeld van de behoudende katholieken.

“Ik denk niet dat er nu verder veel gaat gebeuren behalve dat Stienstra vanuit Rome zal worden aangehoord. De verhoudingen binnen de katholieke kerk zijn nu eenmaal zo dat een leek het niet wint van een bisschop. Bovendien is het uiteindelijk een persoonlijk conflict.”

Nissen merkt dat er inmiddels verdeeldheid in de kerk heerst, ook in de behoudende hoek. Veel katholieken kunnen zich niet vinden in het beleid van de aartsbisschop, zegt hij. Volgens de kerkhistoricus wordt er flink gediscussieerd op katholieke websites en weblogs. “Soms met harde taal. Er zijn natuurlijk ook mensen die staan te juichen. Die zeggen hè hè, eindelijk eens een bisschop die korte metten maakt.”

Maar anderen zijn teleurgesteld. “Ik kreeg bijvoorbeeld een brief van een meneer die al dertig jaar actief is voor het aartsbisdom in Utrecht. Hij zamelt al die tijd geld in voor de actie Kerkbalans. Hij schreef me het niet langer te kunnen opbrengen aan de deur te komen om geld in te zamelen, terwijl Eijk op basis van financiële argumenten veranderingen doorvoert.” Want daar draait de reuring binnen de kerk om, aldus Nissen.

Bron: ANP / www.kerknieuws.nl