Na de winter komen de Kunstkoppen

Twee Monumentale HoofdenWIJCHEN – Het heeft even geduurd, maar na deze winter komt het kunstwerk de Twee Monumentale Hoofden dan toch echt naar Wijchen. In de volksmond staan de sfinxachtige vrouwenhoofden beter bekend als de Kunstkoppen.
Beeldend kunstenaar Elisabet Stienstra uit Amsterdam ontwierp de vier meter hoge hoofden die op de zogenoemde turborotonde bij de Graafseweg, bij de Berendonck, moeten verrijzen. De hoofden ogen als sfinxen en zijn elkaars spiegelbeeld. De ene kop kijkt naar Nijmegen, de andere naar Wijchen. Ze verwijzen daarmee naar de Italiaanse kunstgeschiedenis. De twee engelen in het fresco Madonna del Parto van Piero della Francesca spiegelen elkaar eveneens.

Twee Monumentale HoofdenDeze maand nog, en anders in november, worden de funderingen aangebracht voor de Kunstkoppen. Na deze winter wordt het kunstwerk dan geplaatst.

Met de uiteindelijke plaatsing komt een einde aan de lange weg die de Kunstkoppen moesten afleggen. Reeds in 2008 kreeg Stienstra de opdracht de Twee Monumentale Hoofden te maken. Het maken van de gipsmodellen, mallen, waarin de hoofden in delen gegoten moeten worden, vrat vervolgens meer tijd dan zij inschatte.

Daarna moest de Amsterdamse vanwege te hoge kosten en technische complicaties afzien van het oorspronkelijke idee om de hoofden te metselen in baksteen. Het wordt nu baksteenkleurig beton, waardoor het effect straks hetzelfde zal zijn. Dat gebeurde allemaal nog in 2009.

Vervolgens ontstond in de Wijchense politiek discussie over ‘De Ontbrekende Schakel’, een ongelijkvloerse spoorkruising bij de Celsiusstraat. De spoortunnel zou bedrijventerrein Bijsterhuizen moeten ontsluiten en dwars door de turborotonde lopen.

Om hoge opslagkosten en dubbele transportkosten te vermijden werd vervolgens het gieten van de beelden uitgesteld in afwachting van het verloop van die discussie. Want ook het gieten heeft nogal wat voeten in de aarde. Stienstra deelt ieder hoofd op in schijven van 80 centimeter hoog. Daarvoor heeft ze veertig tot vijftig mallen nodig. Om de mallen heel bij de betongieter te krijgen, worden ze gewapend met betonijzer. De mallen worden volgestort met beton door Jannink Beton in Hoge Hexel bij Almelo. Daarna gaan de betonnen schijven op transport naar Wijchen en worden de beelden ter plekke opgebouwd.

Afgelopen juli viel de definitieve beslissing dat er geen ongelijkvloerse kruising komt. Dat betekende groen licht voor de Kunstkoppen. ‘Het gietproces is daarna direct opgepakt’, aldus de gemeente Wijchen.

Bron: De Gelderlander, 15 oktober 2011