Makelaar Bonnema(/Stienstra) failliet

Een van de bekendste makelaars van Limburg, Bonnema, is failliet verklaard. Eigenaar Kor Bonnema is nog onbereikbaar voor een reactie. Hij heeft het faillissement zelf aangevraagd.

Het Heerlense bedrijf heeft ook vestigingen in Roermond, Weert en Maastricht. Die vestigingen vallen ook onder het faillissement. Bonnema zit al enkele jaren in een dalende lijn als gevolg van de crisis in de woningmarkt. Het personeelsbestand is gekrompen van meer dan honderd naar 35 mensen. De andere eigenaar, Rabobank, heeft zich in februari 2012 teruggetrokken uit het bedrijf.

Makelaardij Bonnema is de voortzetting van Stienstra makelaardij. Dat bedrijf was jarenlang de grootste makelaar van Limburg. Nadat eigenaar Henk Stienstra uit de makelaardij stapte, nam Kor Bonnema de zaak over. Eerst onder de naam Bonnema/Stienstra, later werd dat Bonnema.
Als curator is benoemd John Huppertz van het Maastrichtse kantoor Paulissen advocaten. Hij gaat bekijken hoe het verder moet met het bedrijf en de personeelsleden.

De mensen die hun huis in de verkoop hebben bij Bonnema kunnen volgens de Vereniging Eigen Huis gewoon overstappen naar een andere makelaar. “In de makelaardij betaal je pas courtage na de geleverde dienst, dus nadat het huis is verkocht”, zegt woordvoerster Manon van Essen. “Een faillissement is een reden om de overeenkomst met de makelaar op te zeggen.”

Bron: Dagblad De Limburger