Kährel’s thee

Kährel's theeIn de Stienstra-krante van oktober 1997 schreef ik over ‘De rike(?) tak fan ús famylje’ (ook hier op de website als ‘De rijke tak van onze familie’). Daarin kwam onder nummer IV-a voor Sjoerd Bouwe Stienstra, koopman, geboren te Sneek op 11 juli 1841, wonende te Groningen en Amsterdam, overleden aldaar op 2 maart 1884, 42 jaar oud, zoon van Bouwe Sjoerd Stienstra en Petronella Magdalena Idzerts Eekma.

 

In de Stienstra-krante van oktober 1997 schreef ik over ‘De rike(?) tak fan ús famylje’ (ook hier op de website als ‘De rijke tak van onze familie’). Daarin kwam onder nummer IV-a voor Sjoerd Bouwe Stienstra, koopman, geboren te Sneek op 11 juli 1841, wonende te Groningen en Amsterdam, overleden aldaar op 2 maart 1884, 42 jaar oud, zoon van Bouwe Sjoerd Stienstra en Petronella Magdalena Idzerts Eekma.

Zoals ik daar toen al schreef was hij theehandelaar: “Op 12 november 1866 gaat Sjoerd Bouwe Stienstra (‘zonder beroep, te Groningen woonachtig’) een ‘Vennootschap tot het drijven van handel in thee, zoo in het groot als bij winkeldebiet’ aan met Reinder Johan Kährel, ‘Theehandelaar, wonende te Groningen’. De overeenkomst wordt aangegaan voor de tijd van tien jaar. Twaalf jaar later, in 1878 woont Sjoerd Bouwe met zijn tweede vrouw nog in Groningen. Maar twee jaar later, als hun zoontje Bouwe geboren wordt (1880), wonen ze in Amsterdam aan de Weteringschans op nummer 119.”

Als reactie op dat artikel kreeg ik van Ate Kahrel, een achterkleinkind van de genoemde Reinder Johan Kährel, een aantal fotokopieën van zakelijke correspondentie tussen de beide vennoten. Daaruit blijkt dat Stienstra vanuit Amsterdam nog geregeld betalingen aan de firma Kährel doet. Ik neem aan dat dit betalingen zijn voor thee en aanverwante artikelen die door hem zijn verhandeld.
Na zijn overlijden krijgt zijn weduwe van deurwaarder Leonard Hilman een “protest” waarin haar wordt gevraagd een schuld van één duizend driehonderd acht en negentig gulden, drie cent, waarde in goederen genoten onmiddellijk afte lossen. Zij doet dat niet en geeft als reden: “De zaken zijn in handen van Notaris Jongejan”.

Hieronder is één van de schuldbekentenissen van Sjoerd Bouwe Stienstra aan Reinder Johan Kährel afgedrukt.

 

Kährel's thee

(Eerder gepubliceerd in de Stienstra krante, jaargang 4, nr. 1/2, dec. 1999)Â

2 Comments on “Kährel’s thee”

  1. Vandaag 5 november op bezoek geweest bij Ol Eel een historische club in Eelde/Paterswolde.
    Ik doe onderzoek naar afval stort door de stad Groningen in het Friescheveen 1900-1930.
    In dat veen is een emaille reclame bord gevonden van Kahrel’s thee Groningen door iemand van Ol Eel 30 jaar geleden.
    Ik heb een foto.

Comments are closed.