Elisabet (Bea) Stienstra

Wanneer besefte je dat je kunstenaar bent?
Ergens in mijn derde jaar op de kunstacademie. Ik had me aangemeld met het idee dat ik textiel ontwerpen zou gaan doen, maar al snel werden de ijzeren binnenconstructies om de textiel omhoog te houden interessanter voor mij dan de textiel. Van daaruit was het maar een kleine stap naar de autonome kunst, naar de beeldhouwkunst.

[Bron: mistermotley.nl

Wat is het eerste kunstwerk dat er voor jou toe deed?
La Porte de l’Enfer, van Rodin en dan voornamelijk door de foto’s ervan genomen vanuit een kikkerperspectief door Robert Descharnes, die de jeugdige sensualiteit van de figuren benadrukt , zo convulsief, zo vol beweging, emotie, passie en tragedie. Dit heeft mijn werk wat ik destijds maakte volstrekt veranderd.

Wat hangt er bij jou thuis boven de bank?
De bank staat in het midden van de kamer, maar aan de muur hangt een litho van Lorenzo Bonechi en verschillende affiches o.a: Pierre Klossowski, Giovanni Bellini en Piero della Francesco.


Welk boek zou iedereen moeten lezen volgens jou?
Iedere kunstenaar zou de interviews met Francis Bacon door David Sylvester moeten lezen, en iedereen Wuthering Heights door Emily Brontë.

Als je geen kunstenaar was, wat had je dan willen worden?
Iets met biologische landbouw.

Wat was de beste beslissing van je leven?
Me te concentreren op de mens en het mensfiguur, niet alleen vanuit een gevoel van schoonheid, maar in alle complexiteit, wat de mens kan overkomen of wat hij kan aanrichten.

Elisabet (Bea) Stienstra is geboren in Gasselternijveen in 1967. Van 1984 tot 1988 studeerde zij aan Academie Minerva in Groningen en van 1988 tot 1990 van zij resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Stienstra maakt volgens klassieke procédés sculpturen in hout, marmer, brons of een combinatie van die materialen. Haar werk bevindt zich onder meer in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, in het Museum Het Valkhof te Nijmegen, in het Museum Beelden aan Zee, in de Achmea Kunstcollectie en in de Interpolis kunstcollectie.